čtvrtek 5. května 2011

Falafel



Na falafel existuje hned nekolik receptu. Napriklad v Egypte se dela pul na pul z cizrny a fazole jmenem Fava, nekdo muze pridat i zelenou petrzelovou nat a nebo koriandr. Me chutna falafel jen z cizrny, protoze me prijde, ze tak lepe vynikne jeji chut. A nepridavam ani nejak moc koreni. Recept, ktery mam od sve tchynky, je tedy velice jednoduchy.

Co potrebujeme:

pul kila cizrny ( namocime pres noc, ale NEVARIME), 4 cibule, asi 2 hlavicky cesneku, sul, kmin a cerny pepr, vse podle chuti

Dame do mixeru a rozmixujeme na hrubsi kasi. Potrebujeme silny kuchynsky mixer nebo je mozno vse rozemlit i na masovem strojku. Ze vznikle kase pak tvarujeme zplostele kulicky, libanonci na to maji specialni tvarovatko a smazime v rostlinem oleji (musi byt cele ponorene).

3 komentáře:

eM řekl(a)...

Jedla jsem v pátek na třídním pikniku. Byl to teda kupovaný v plastovém sáčku, ale stejně - brrr :)

Anonymní řekl(a)...

mnamnamnam, diky. povedl se, ja tam jeste pridala trosku koriandru a trosku takoveho toho jizanskeho kminu. co delate, aby se vam ty kulicky nerozpadly? ja tam dala trosku mouky, jinak by to nedrzelo pohromade. a humus byl taky uzasny. co mate v libanonu jeste za namky?? paja-ostrovanka

Monika řekl(a)...

Moni ty kupovane jsou vetsinou brr ;)) Me taky nikdy nechutnaji, nejlepsi je udelat doma a jeste teply, ale bacha nadyma ;))

Pajo tak to jsem rada, ze se povedl, ten koriandr se dava taky i ten jizansky kmin, ten kmin co je u nas jsem v Libanonu jeste nenasla. Me se teda ty kulicky nerozpadaji, ale ja to delam tim tvarovatkem, ono je to pak vice zplostele ak mozna kvuli tomu..A libanonska kuchyne je celkove vyborna, zase neco hodim ;)