pátek 24. září 2010

Libanonsky chleba

A kdyz uz jsme u nasi skrinky s chlebem, tak se pojdme podivat jaky chleba se v Libanonu vubec ji. Nejznamejsi je Chebiz abiot -Bily chleba. Trha se rukama a rukama se take ji. Vzdy si kousek utrhnete a pak s nim vytirate ruzne misky plnene humusem, labne (neco jako nas tvaroh), ale muzete s nim jist i grilovane maso, tradicni salat tabouleh nebo proste co vas napadne. Jidlo do nej prsty jakoby balite. Tenhle chleba nesmi chybet pri zadnem jidle. Je normalni, ze se podava i k obedu spolu s ruznymi predkrmy. Tento bily chleba se nedavno zacal vyrabet i ve zdravejsi forme tmaveho chleba.



Bily chleba cerstve upeceny



Take se do nej bali shawarma, nebo se z nej delaji vyborne sendwiche.




Dalsim typem chleba je Ka'ak. Jeho chut je spise sladci a na jeho povrchu jsou sezamova seminka. Nejzakladnejsi jsou 3 typy Ka'aku.

Silnejsi typ, ktery je mekky..




Nafouknuty typ, ktery je spise suchy a odlomuje se.




A velky typ Ka'aku, ve kterem muze byt zapeceny i syr, sunka nebo zaatar - specialni libanonske koreni.



Koupit ho muzete treba takhle na ulici ;)




Muj neojoblibenejsi je chleba Sajj

Tenky asi jako nase palacinky a je vyborny se zapecenym syrem a sunkou, zaatarem nebo labneh.



Saj se zaatarem



A Saj, ktery je ze vsech chlebu ten nejtensi, ale nejvetsi ;)




Dale existuji i jine druhy chlebu, spise specialni, delane na urcitych uzemich, ale tyhle uvedene jsou ty nejzakladnejsi, na ktere narazite vsude. A jelikoz byl drive Libanon francouzskou kolonii zachutnaly libanoncum i ruzne druhy baget, ktere koupite ve specializovanych pekarnach spolu s jinymi typy chlebu znamych v Evrope. Nejvice se ale dava prednost tradicnim chlebum.

A o koho zajima co to je tradicni koreni Zaatar : http://www.souk.cz/?p=23

* Veskere fotky jsou vygooglovane ;)

1 komentář:

nippa řekl(a)...

monika tie chleby vyzeraju fantasticky. Nieco take podobne tu predavaju v tureckych obchodoch ale urcite sa to neda porovnat s cerstvo upecenym...tusim idem vytiahnut pitta bread z mrazaku, utoustovat a namacat do humusu ;-)...ako keby mi to bolo treba ;-(